loading

Banbouvil

Category

Projects

Group 6 – Banbouvil

Jorge Mayorga, Regine Tesserot Fabius, and Elysée Morancy

The plan of this project aimed to break up the suggested 25sqm footprint into three smaller squares. This arrangement would allow the plan of the building to be more sympathetic to the irregular nature of the sites where a building such as this could be placed, whilst also providing a great deal of privacy in the interior. Three very defined rooms are created within the 25sqm. The ‘core’ is also to be built with the entire structure for the expansion, and roof. This means that the occupants get a covered roof terrace with the ‘core’ and at a later date the structure can be filled to provide more space for the family, or a second unit to be rented. The project has options of both internal or external vertical circulation to allow for one or two occupants in the finished house.

The project has options of both internal or external vertical circulation to allow for one or two occupants in the finished house. A cement block wall occupies one wall of the structure which is where the kitchen is placed. This means that the indoor kitchen will not pose a fire risk to the bamboo. The roof is curved to collect rainwater and is constructed from a series of regular angles and sheet metal. This can be easily made using a jig at 30degrees meaning the complex curvature can be easily recreated in a low tech way.